Водність Дніпра та Дністра у жовтні очікується в середньому 50%

1 жовтня 2019 року члени Міжвідомчої комісії з узгодження режимів роботи дніпровських та дністровських водосховищ розпочали своє засідання із інформування представником Укргідрометцентру про прогноз водності у басейнах Дніпра та Дністра у жовтні 2019 року.

Так, водність Дніпра біля Києва у жовтні очікується в середньому 50% (405 м3/с) від норми, а Дністра – 57% (70-100 м3/с).

Каскад дніпровських водосховищ працював у вересні у режимі, узгодженому Міжвідомчою комісією, і станом на 30 вересня його наповнення складає 88,5% від проектного.

Представник Міжрегіонального офісу захисних масивів дніпровських водосховищ проінформував, що якість води у дніпровських водосховищах за вмістом розчинного кисню та біогенних речовин задовільний.

Обговоривши прогнози та врахувавши гідрометеорологічну і водогосподарську обстановки у басейні Дніпра на жовтень та для забезпечення питного водопостачання населення, Міжвідомча комісія узгодила оптимальний режим роботи каскаду дніпровських водосховищ у жовтні.

Для забезпечення водокористувачів на нижче розташованій українській ділянці Дністра та враховуючи приплив до Дністровського водосховища, здійснюватиметься рівномірний попуск у нижній б’єф витратами не менше 120-130 м3/с.

При прогнозі притоку до каскаду дніпровських водосховищ нижче за норму, скид з Каховського водосховища здійснюватиметься на рівні екологічних витрат, не менше 400 м3/с.

До того ж Міжвідомчою комісією узгоджено, що в кожному окремому випадку режим пропуску дощових паводків встановлюватиметься у робочому порядку. У разі ускладнення водогосподарської обстановки у басейнах Дніпра та Дністра члени Міжвідомчої комісії збиратимуться на позачергові засідання.