Олександр Щипцов: «Навігаційна блокада Криму – це лише один із напрямів нашої боротьби з РФ»

Держгідрографія ініціювала створення режимного морського району навколо окупованого Кримського півострова. Наразі проведено нараду з представниками міністерств та відомств України щодо подальших дій. Також  керівництво установи готує позов до Міжнародного арбітражу в Гаазі з приводу незаконного захоплення Російською Федерацією майна Держгідрографії в Криму.

Оголошення Україною морського режимного району – важливий етап протидії російській агресії. Держгідрографія в межах своїх можливостей має на меті припинити незаконну діяльность РФ у територіальних водах України навколо Кримського півострова.

«Оголошення режимного району дасть Україні можливість не тільки протидіяти агресору, а й забезпечити виконання зобов’язань як морської держави перед світовою спільнотою. Ми зможемо мінімізувати ризики для мореплавців у частині навігаційно-гідрографічного забезпечення. Зняти з України відповідальність за будь-які аварійні події, що можуть статися внаслідок злочинних дій РФ у морі навколо Кримського півострова. Також звести нанівець спроби росіян з картографування вказаного регіону. І це лише один із напрямів боротьби Держгідрографії з РФ, яких у нашому арсеналі декілька.  Адже ми рішуче налаштовані змусити країну-агресора відповісти за свої дії», – розповів начальник Держгідрографії Олександр Щипцов.

Держгідрографію підтримують ВМС та Державна прикордонна служба України

Щоб ізолювати Крим, створивши режимний морський район навколо півострова, керівництво Держгідрографії організувало нараду з усіма відомствами та міністерствами, до компетенції яких входить забезпечення безпеки мореплавства в Україні. Адже, щоб домогтися максимального ефекту від впровадження такого режиму, потрібно діяти комплексно, обговоривши з компетентними органами всі деталі та технічні питання.

У нараді взяли участь представники Військово-Морських Сил України, Державної прикордонної служби України, Міністерства інфраструктури та Міністерства закордонних справ України. Усі присутні висловили своє бачення щодо ініціативи Держгідрографії. Крім того, обговорили можливі труднощі процесу та домовились у вересні повторно зустрітись, підготувавши конкретні пропозиції.

Ініціативу Держгідрографії цілком підтримали представники Військово-Морських Сил України  та Державної прикордонної служби України.

Чому створення морського режимного району ініціювала саме Держгідрографія?

За ст. 3 Конвенції ООН по морському праву до територіального моря України належать прибережні морські води шириною до дванадцяти морських миль. Також згідно з вимогами Міжнародної конвенції з охорони людського життя на морі (SOLAS-74) Україною взято зобов’язання щодо підготовки та видання морських навігаційних карт, розповсюдження повідомлень мореплавцям та вжиття заходів, що забезпечують нормальне надання цих послуг.

«Держгідрографія відповідно до покладених завдань з навігаційно-гідрографічного забезпечення (НГЗ) мореплавства проводить гідрографічні дослідження в Чорному та Азовському морях, здійснює комплексне управління в галузі картографування морів і внутрішніх водних шляхів та доводить до мореплавців інформацію про зміни навігаційних умов і режиму плавання шляхом публікації повідомлень мореплавцям і передачі навігаційних попереджень по радіо. Крім того, забезпечує виконання офіційних міжнародних правил і стандартів з питань НГЗ, бере участь у розробці нових документів з урахуванням інтересів України, – коментує перший заступник начальника Держгідрографії, адвокат Богдан Устименко.

– Внаслідок збройної агресії Російської Федерації та окупації Кримського півострова 20 лютого 2014 року Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» в Криму встановлено відповідний режим. Враховуючи Конвенцію ООН з морського права, ст.5 Закону України «Про державний кордон України», згідно з вимогами Міжнародної конвенції з охорони людського життя на морі та пункту 1.4 Положення про НГЗ державна установа «Держгідрографія» зобов’язана оголосити морський режимний район, заборонений для плавання, в межах тимчасово окупованої території України».