Навчальні катери «Нова Каховка», «Сміла» та «Чигирин» вийшли в море на практику

Навчальні катери «Нова Каховка», «Сміла» та «Чигирин» з курсантами Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут, Інституту ВМС і відділення військової підготовки Морехідного коледжу технічного флоту Національного університету «Одеська морська академія» вийшли в море в рамках літньої морської практики.

Протягом 17 діб курсанти відвідають іноземні порти – Гельджук (Турецька Республіка), Констанца (Румунія) і Варна (Республіка Болгарія). Окрім цього, навчальні катери подолають не одну тисячу морських миль та пройдуть протоками Босфор і Дарданелли.

– Це вже другий похід у складі трьох навчальних катерів, і четвертий загалом після 2014 року. Особливістю цьогорічного походу є те, що вперше разом з курсантами-моряками у море вийдуть й курсанти Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут, які після завершення навчання поповнять ряди офіцерського корпусу українських ВМС, – зазначив заступник начальника Інституту ВМС капітан 1 рангу Ростислав Шаров.

Курсанти під час походу мають опанувати всі вахти – рульовий, сигнальник, радіометрист тощо. Також, під час переходів морем, вони відпрацьовуватимуть різноманітні корабельні бойові навчання. Штурмани прокладатимуть курс, механіки нестимуть вахту у машинному відділені.

Хлопці тренуватимуться рятувати людей, які опинилися за бортом та у боротьбі за живучість корабля. Крім того планується проведення тренування з передачі вантажів на ходу та спільного маневрування у складі тактичної групи.

При цьому майбутні офіцери працюватимуть відповідно до натовських стандартів, зокрема, застосовуватимуть керівні документи та вимоги, за якими працюють кораблі країн Північно-Атлантичного альянсу.

 

Олександр Завтонов, «АрміяInform»