Україна не змогла домовитись з Росією щодо призначення суддів у Морському трибуналі

Президент Міжнародного трибуналу з морського права Пак Чжин Хен призначив трьох суддів в арбітражному розгляді України проти Росії щодо агресії в Керченській протоці.

Про це сказано в повідомленні, поширеному прес службою суду,.

“10 липня 2019 року після консультацій зі сторонами президент Пак призначив суддями Дональда Мак-Рея (Канада), Рюдигера Вольфрум (Німеччина) і Гудмундур Ейрікссон (Ісландія) в арбітражному провадженні, ініційованому України проти Російської Федерації із затримання трьох українських військових кораблів і арешту двадцяти чотирьох моряків на борту”, – сказано в пресрелізі.

У трибуналі додали, що президент Міжнародного трибуналу з морського права також призначив Мак-Рея головою цього арбітражного суду.

Зазначається, що відповідне рішення було прийнято після того, як Україна повідомила президенту трибуналу про неможливість домовитися з Росією про призначення ще трьох суддів.

Раніше Україна призначила членом арбітражного суду Крістофера Грінвуда (Велика Британія), а Російська Федерація згодом призначила Володимира Голіцина.

Нагадаємо, 25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права ухвалив рішення у справі українських полонених моряків, яких Росія затримала в Керченській протоці. Він зобов’язав РФ повернути кораблі і відпустити українських моряків на період розгляду справи.

Згодом США підтримали рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права щодо звільнення затриманих Росією українських моряків.

У Росії рішення трибуналу не визнають. Мовляв, суд не має права цього вимагати, оскільки інцидент у Керченській протоці не належить до юрисдикції цього суду.

26 червня Росія таки подала в Міжнародний трибунал ООН з морського права звіт про виконання рішення про звільнення українських моряків і кораблів.

 

Джерело: https://censor.net.ua/ua/n3140927