Росгвардія спустила на воду третій протидиверсійний катер проекту «Грачонок» для охорони Керченської протоки

Сьогодні в Рибінську Ярославської області відбулася церемонія спуску на воду катери спеціального призначення. Це вже третій з серії протидиверсійних катерів проекту «Грачонок», побудований для Росгвардіі на виробничих потужностях Рибінського суднобудівного заводу. Судно буде нести службу з охорони акваторії Керченської протоки.

У заході взяли участь командувач Південним округом Росгвардіі, Герой Російської Федерації генерал-полковник Олег Козлов, начальник управління охорони об’єктів на акваторіях Росгвардіі контр-адмірал Андрій хитає, радник директора Федеральної служби військ національної гвардії Російської Федерації Наталія Виноградова, керуючий директор суднобудівного заводу Олег Гончаров, представники місцевої адміністрації, офіцери центрального апарату Росгвардіі і ветерани відомства.

Командувач Південним округом Росгвардіі генерал-полковник Олег Козлов на церемонії спуску катера на воду підкреслив важливість будівництва суден цього проекту для військ, а також висловив особливу подяку керівництву та трудовому колективу заводу за своєчасне виготовлення та підготовку судна до експлуатації.

В рамках співпраці з Росгвардіей Рибінським суднобудівним заводом будуть побудовані ще кілька катерів цього проекту.

Довідково. Катер спеціального призначення «Грачонок» (проект 21980) призначений для боротьби з диверсійно-терористичними силами і засобами в акваторіях, пунктах базування і ближніх підходах до них. Має водотоннажність близько 140 тонн, осадку близько 2 метрів, довжину близько 32 метрів, що дозволяє йому безперешкодно пересуватися навіть в неглибоких річках і озерах зі швидкістю до 23 вузлів. На катер встановлюється сучасне радіоелектронне обладнання та озброєння.

19 червня 2019 року спущений на воду перший катер, побудований для «Росгвардіі». Восени 2019 року планується доставити в Керч 4 протидиверсійних катера «Грачонок», всі вони будуть нести службу з охорони Кримського моста.