АМКУ рекомендує АМПУ почати днопоглиблення в морпорту “Південний”

Антимонопольний комітет України (АМКУ) рекомендує Адміністрації морпортів України (АМПУ) почати днопоглиблення підхідного каналу морського порту “Південний” (Одеська обл.) В рамках виконання плану розвитку зазначеного морпорту.

Відповідні рекомендації у відповідь на заяву групи компаній “ТІС” про зволікання АМПУ з днопоглибленням морпорту “Південний” оприлюднені на сайті відомства в понеділок.

АМКУ, зокрема, вважає, що зволікання АМПУ з днопоглибленням підхідного каналу морпорту “Південний” може містити ознаки порушення, передбаченого частиною першою статті 13 закону “Про захист економічної конкуренції”, у вигляді зловживання монопольним становищем на ринку спеціалізованих послуг морського порту “Південний” .

“Це може призвести до обмеження конкуренції на ринках надання портових (стивідорних) послуг, а саме: послуг з перевалки вугілля, руди, чавуну, прокату і зернових вантажів в морському порту” Південний “, – йдеться в рекомендаціях.

Як повідомлялося, ДП “Адміністрація морських портів України” і група компаній “ТІС” у вересні 2018 року підписали меморандум про взаєморозуміння, що передбачає реалізацію інфраструктурних проектів в морському порту “Південний”.

В рамках меморандуму АМПУ має намір провести днопоглиблювальні роботи на внутрішньому каналі до акваторії причалів групи компаній ТІС (з 18 по 22), водному підході до розворотне коло і частини операційної акваторії причалів 18, 19 і 20 на проектну глибину 19 м, а також на частині операційної акваторії причалів 21 і 22 на проектну глибину 16 м.

У свою чергу ТИС виконає днопоглиблювальні роботи у своїх причалів: 18, 19 і 20 до 19 метрів, а біля причалів 21 і 22 – до 16 метрів.