Капітан російського танкера Neyma: “Усе було мирно, дозволяли зв’язуватися з рідними”

Члени екіпажу російського танкера Neyma, затриманого в порту Ізмаїл Одеської області, приземлилися в московському аеропорту Домодєдово рейсом із Кишинева.

Капітан судна Ілля Дроб’язко після прибуття в Москву заявив “Интерфаксу“, що не має наміру давати свідчення українському суду, оскільки не є свідком у “Керченській справі”.

“Ми нічого не порушували – ні українських, ні російських законів”, – наголосив він.

“Перед заходом у порт всі формальності були дотримані – ми оформили разовий перехід. Цього ж дня ми пришвартувалися біля судноремонтного заводу в порту Ізмаїл, а на ранок прийшли люди, які представилися працівниками військової прокуратури Одеси і почали проводити слідчі заходи”, – розповів капітан. Він наголосив, що екіпаж не планував конфліктувати з українськими силовиками, хоча і вважає, що вони не мали права підніматися на борт без представника російського консульства.

Представники прокуратури, як повідомив капітан Neyma, роз’яснили права і обов’язки членів екіпажу з урахуванням українського законодавства. “Усе було мирно, дозволяли зв’язуватися з рідними”, – додав Дроб’язко.

За його словами, команда танкера працює за контрактом “на перегін для постановки судна на ремонт” і не має жодного стосунку до подій листопада 2018 року.

Нині моряки вирушили додому рейсом до Краснодара.