Франція, Італія і Данія підтримали військово-морську місію в Перській затоці під керівництвом Європи

Франція, Італія і Данія підтримують пропозицію британців про створення військово-морської місії під керівництвом Європи для забезпечення безпеки перевезень через Ормузьку протоку.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Euractiv.

За даними видання, Британія представила цю ідею перед послами ЄС на зустрічі в Брюсселі, заявивши, що місія безпосередньо не зачіпати Європейський Союз, НАТО або Сполучені Штати.

Це була перша офіційна зустріч в Європі після того, як міністр закордонних справ Британії Джеремі Хант виклав в понеділок плани парламенту щодо захисту протоки, через яку проходить п’ята частина світової нафти.

“Запит Британії, а не Вашингтона, полегшує європейцям згуртування навколо цього. Свобода судноплавства дуже важлива, вона відокремлена від кампанії США щодо максимального тиску на Іран”, – сказав високопоставлений дипломат ЄС.

Представники британських міністерств закордонних справ і оборони також обговорили можливу місію, яка, ймовірно, буде включати не тільки кораблі, а й літаки, безпосередньо зі своїми італійськими, іспанськими, французькими та німецькими колегами.

Високопоставлений німецький дипломат в Берліні сказав, що міністр закордонних справ Гайко Маас тісно спілкується зі своїми британськими та французькими колегами, щоб “зробити внесок в безпеку” Перської затоки, в тому числі в галузі безпеки на морі.

Нідерланди також оцінюють британську пропозицію, в той час як іспанський чиновник сказав, що Мадрид провів переговори з Лондоном і вивчає цю ідею.

Нагадаємо, 20 липня Іран затримав у Ормузькій протоці нафтовий танкер під британським прапором і доставив його до порту Бандар-Аббас.

Також Іран затримав інший британський танкер Mesdar, але судну дозволили продовжити курс після того, як на борт піднявся озброєний персонал і надав попередження щодо безпеки та екологічних проблем.