У “нормандському форматі” домовились про швидкий обмін полоненими. Моряки у списках

Заступник глави Офісу президента України Вадим Пристайко сподівається, що українські військовополонені моряки повернуться додому найближчим часом.

“Я сподіваюся, що моряки будуть відпущені найближчим часом. Я не можу розповісти вам всіх деталей переговорів, але повірте, що ми в постійному контакті з нашою переговорною командою і усвідомлюємо наявні шанси отримати наших хлопців назад найближчим часом”, – заявив дипломат.

Нагадаємо, під час переговорів радників президентів у “нормандському форматі” 12 липня було досягнуто домовленостей про “хлібне” перемир’я на Донбасі та обмін “певними кількостями” полонених. 

Про це повідомив заступник глави Офісу президента України Вадим Пристайко, повідомляє “Європейська правда”.

“Вдалося досягти певних домовленостей, зокрема досягнення припинення вогню, так зване хлібне перемир’я, проведення розмінування у Станиці Луганській та розведення на двох попередньо узгоджених ділянках, визначення наступної черги ділянок для розведення і розмінування”, – заявив Пристайко.

За його словами, сторони домовились протягом місяця здійснити обмін полоненими у можливих форматах 10 на 10 або 15 на 15. Водночас, він зазначив, що конкретних імен не обговорювали, це вирішуватимуть омбудсмени під час засідання у Мінську.

Нагадаємо, раніше уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісова повідомила, що військовополонені моряки входять до списку осіб, якими мають намір обмінятися Україна та Росія.

“Військовополонені моряки у нас є в списках. Зараз проводимо верифікацію списків РФ і вносимо наші уточнення по ситуації стосовно стадії судового процесу. А моряки, звичайно, в списках”.

“Ми дивимося, яка стадія процесу (притягнення до відповідальності – ред.), по тих громадянах, які заявлені російською стороною”, – уточнила омбудсменка.