Україна відмовляється від російського варіанту звільнення захоплених моряків, тому що це “питання честі моряків і держави” – Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що існують політичні і юридичні конструкції, які дозволяють Росії звільнити в будь-який момент захоплених українських моряків.

Про це він заявив в інтерв’ю “Настоящему времени”.

У відповідь на запитання, чим небезпечне повернення військовополонених моряків в Україну як засуджених, як пропонувала Росія, Клімкін сказав: “По-перше, самі наші моряки не визнають, що могли навіть теоретично скоїти якийсь злочин. Вони військовополонені … Є позиція всього світу, є рішення Міжнародного трибуналу, що вони мають бути звільнені. Невідкладно і беззастережно. І я дуже акуратно скажу: існують політичні і юридичні конструкції, які дозволяють Росії їх звільнити в будь-який момент. Для цього необхідно тільки політичне рішення в Москві. Але Росія цього не робить”.

Він зазначив в цьому контексті, що Україна відмовляється від запропонованого Росією варіанту звільнення захоплених моряків, тому що це “питання для нас і честі моряків, і честі держави, і питання міжнародно-правової позиції держави”.

“Якщо приймемо їхні умови щодо моряків – Росія тоді цим скористається щодо нашої позиції стосовно Криму, нашої позиції в міжнародних судах, щодо всього, куди ми йдемо. І скаже, що насправді не було російської агресії. Це дуже комплексне питання”, – підкреслив міністр.

“Росія підготувала нам пастку й обернула її у формулювання дипломатичної ноти (Росія, як вважає Клімкін, запропонувала звільнити моряків з-під варти на умовах, що Україна продовжить їхнє кримінальне переслідування. – Ред.). Але я не хочу дуже детально це коментувати. І скажу чому: будь-які дискусії всередині України щодо нашої зовнішньої політики послаблюють нас, якщо виходять назовні. Тому я не хочу їх вести”, – заявив Клімкін.

Він відмовився коментувати заяву експрезидента Петра Порошенко про те, що він дає 90% на те, що моряки будуть звільнені до виборів 21 липня.

“Це його (Порошенка – Ред.) заява … Але я б сказав, що контакти президента Росії з лідерами інших країн дають мені підстави сказати, що питання буде вирішене. Але коли і як – я сказати не можу і не хочу”, – зауважив Клімкін.