У Маріупольському морському порту почалися днопоглиблювальні роботи

Біля причалів Маріупольського морського порту почались роботи з днопоглиблення в рамках проекту АМПУ з відновлення паспортних глибин у порту обсягом майже 2 млн куб. м. Перше судно підрядника, обраного на відкритих торгах в електронній системі Prozorro,— самовідвізна шаланда з грейфером SEAL SANDS – прибуло до Маріупольського морського порту 1 липня та почало днопоглиблювальні роботи.

Це перше судно з трьох, які повинні виконати експлуатаційне днопоглиблення в порту Маріуполь відповідно до укладеного договору між ДП «Адміністрація морськихпортів України» та ТОВ «Спеціалізоване технічне бюро Азімут». Ще двасудна — землесоси GIGANTE I та JOSE DUARTE — прямують до Маріуполя, щоб приєднатися до шаланди.

«Судно SEAL SANDS почало роботу біля причалу № 18. На сьогодні воно вже відчерпало та вивезло 1400 куб. м ґрунту. Початок робіт з днопоглиблення за допомогою підрядної організації – довгоочікувана подія для Маріупольського морського порту. Зменшення глибин негативно відбивається на конкурентоспроможності Маріупольського порту та призводить до значних економічних збитків як адміністрації порту, так і стивідорних компаній та вантажовласників. Днопоглиблення – життєво необхідний для нас крок. Ми сподіваємося якнайшвидше відновити паспортні глибини на підхідному каналі Вугільної гавані та біля причалів, а також збільшити прохідну осадку для суден, що обслуговуються в Маріупольському морському порту»,— зазначив заступник начальника Адміністрації Маріупольського морського порту з операційної діяльності Сергій Гусаков.

Шаланда SEAL SANDS облаштована в такий спосіб, щоб очищувати дно від наносів в операційній зоні за допомогою грейфера. Відпрацьований ґрунт вантажать на шаланду, яка транспортує його на підводний морський відвал Маріупольського порту. Відповідно до технічного завдання, шаланда виконуватиме роботи уздовж всієї причальної лінії в акваторії порту.

Загалом до кінця 2019 року підрядник повинен виконати днопоглиблення обсягом 1,98 млн кубометрів – 1,87 млн кубометрів на підхідному каналі та 115 тис. кубометрів —в акваторії порту.

Нагадаємо, що 26 квітня2019 рокуАдміністрація морськихпортів України підписала договір на проведення експлуатаційного днопоглиблення в порту Маріуполь з ТОВ «Спеціалізоване технічне бюро Азімут». Роботи передбачають відновлення паспортних глибин на підхідному каналі та в акваторії порту.

2019070802