З Днем моряка!

Сьогодні світ відзначає День моряка. Свято було започатковане 2010 року і присвячується саме морякам торгового флоту, які, на відміну від військових моряків, свого свята досі не мали. Тоді як за статистикою моряками торгового флоту здійснюється 80% усієї світової торгової діяльності.

Свято проходить під егідою IMO (Міжнародна морська організація, International Maritime Organization) та кожного року має певну тематику. У 2019 році це — гендерна рівність у професії.

«Кожен, хто пов’язаний з мореплавством, повинен розуміти, що, відмовляючись брати на роботу жінок і надавати їм можливості для кар’єрного зростання, звужує коло потенційних кваліфікованих кадрів»,— заявив у своєму посланні з нагоди Дня моряка Генеральний секретар IМО Кітак Лім.

День моряка-2019 проходить під девізом-хештегом #IAmOnBoard, який дослівно перекладається як «Я на борту», а за змістом — «Я підтримую».

До речі, поділитися своїми думками про гендерне рівноправ’я в морських професіях можна на сайті Дня моряка:  https://dayoftheseafarer.imo.org/2019/.

Україна є членом IМО з 1994 року.У червні2018 року наша держава успішно пройшла аудит IMO, метою якого була перевірка відповідності виконання Україною як державою порту, державою прапора і прибережною державою міжнародних зобов’язань у сфері безпеки судноплавства. 7 червня2019 року під час зустрічі Міністра інфраструктури Володимира Омеляна з Генеральним Секретарем Міжнародної Морської Організації Кітаком Лімом досягнуто принципової домовленості про поширення на Україну програми технічного співробітництва, яка реалізується Секретаріатом ІМО відповідно до Меморандуму про співробітництво між ІМО та ЄБРР.

2019062501