ТОВ «Євротермінал» оприлюднив свою позицію щодо вільного доступу в Одеський порт

У відповідь на відкриті листи Асоціації Морських Експедиторів України (АМЕУ) і АСК про відсутність безкоштовного проїзду в Одеський порт ТОВ «Євротермінал» оприлюднив свою позицію щодо свого монопольного становища на ринку. У своєму листі компанія заявила, що виконала всі вимоги Антимонопольного комітету. На думку керівництва АМЕУ, це не відповідає дійсності і не має на меті нічого спільного з вирішенням даної проблеми.

ТОВ «Євротермінал» продовжує наполягати на відсутності в їх діях порушення антимонопольного законодавства незважаючи на те, що Антимонопольний Комітет України (АМКУ):

1. Визнав компанію такою, яка займає 100% монопольного становища на ринку

2. Визнав Євротермінал винним в зловживанні монопольним становищем

3. Наклав штраф АМКУ більше 5 млн. грн., Який був повністю оплачений за рішенням суду

4. Визнав рішення Одеської міської ради, яким обмежено рух вантажного транспорту в обхід ЕВРОТЕРМІНАЛ порушують антимонопольне законодавство.

Крім того АМКУ почав нове виробництво проти ТОВ «Євротермінал» через неповне виконання рішення суду. Адже крім штрафу Антимонопольний комітет зобов’язав компанію забезпечити можливість вільного проїзду до порту. Однак цей пункт компанія не виконала. Експедитори досі змушені платити по 17 доларів за кожне вантажне авто. За невиконання цього пункту АМКУ хоче оштрафувати ТОВ «Євротермінал» майже 1 млн. Грн.

В даний час підприємство продовжує щодня отримувати надприбутки, роз’яснюючи, що «рішення АМКУ взагалі не передбачає безкоштовного надання послуг». Важливо розрізняти, що мова йде не про послуги, а про потрапляння перевізників і експедиторів до пунктів пропуску для митного оформлення товарів, попадання на територію Одеського морського порту – як стратегічного об’єкта інфраструктури держави.

Також ТОВ «Євротермінал» не пояснює, яким чином сталося так, що з 2016 року в’їзд на територію ОМТП за технологічною схемою став лише один – через ТОВ «Євротермінал», за який підприємці повинні платити значні кошти на користь монополіста.

Це стало можливо після зміни керівництвом міської ради порядку проїзду вулицями Одеси, обмеживши рух вантажного транспорту та встановлення відповідних дорожніх знаків. Такі дії надали ТОВ «Євротермінал» 100-% монопольне становище на ринку.

АМЕУ з розумінням ставиться до того, що ТОВ «Євротермінал» вклала власні інвестиції і запозичило кошти у фінансових установ для будівництва накопичувального майданчика. Однак це не звільняє жодну компанію від дотримання умов чесної конкуренції.

Керівництво АМЕУ направило відповідного листа в АМПУ в якому пропонує провести нараду для врегулювання питання проїзду на територію Одеського порту, за участю всіх сторін процесу

[ngg src=”galleries” ids=”66″ display=”basic_thumbnail”]