Завершується 101-ша сесія Комітету з безпеки на морі (КБМ) Міжнародної морської організації (ІМО)

Добігає кінця 101-ша сесія Комітету з безпеки на морі (КБМ) Міжнародної морської організації (ІМО), у роботі якої в м. Лондон у складі української делегації беруть участь начальник Держгідрографії Олександр Щипцов та начальник міжнародного відділу установи Алла Мягкова.

Ключовою віхою у роботі української делегації на сесії беззаперечно стала заява України стосовно безпеки й охорони навігації в північній частині Чорного моря, Азовському морі та Керченській протоці, що на постійній основі піддаються загрозам внаслідок незаконних дій Російської Федерації.

Зауважимо, що вміст заяви-протесту України проти незаконних дій Російської Федерації в зазначених морських районах вже традиційно великою мірою формується зусиллями фахівців ДУ “Держгідрографія”, які на постійній основі здійснюють моніторинг, аналіз та зведення фактів порушень Російською Федерацією норм міжнародного права і насамперед вимог циркулярів ІМО щодо обміну Інформацією з безпеки на морі (MSI) у межах міжнародної служби навігаційних попереджень НАВТЕКС.

Протест України всупереч млявій і необґрунтованій заяві країни-агресора був підтриманий Європейським Союзом та делегаціями 32 держав – членів ІМО, які закликали Росію до негайного і безумовного виконання наказу Міжнародного трибуналу з морського права та звільнення незаконно захоплених військово-морських кораблів і 24 членів їхніх екіпажів та поваги суверенітету України згідно з міжнародно визнаними кордонами.

Держгідрографія і надалі здійснюватиме моніторинг і аналіз порушень з боку РФ у морських водах України задля безкомпромісного відстоювання інтересів України на міжнародному рівні.