Два нафтові танкери були атаковані. Напруга в Ормузькій протоці і Перської затоці дуже висока

13 червня відбулась беспрецедентна атака на два нафтові танкери в Оманській затоці. За однією з версій це була торпедна атака.

FRONT ALTAIR був атакований в районі 0230 UTC, KOKUKA COURAGEUS був атакований три години потому в районі 0600 UTC.

Іранська служба з пошуку і рятування на морі повідомила про 44 врятованих моряка – 21 з судна “Kokuka Courageous” та 23 з судна Front Altair. Моряків доставлено до найближчого порту Jask.

Нафтовий танкер FRONT ALTAIR, IMO 9745902, dwt 109894, built 2016, флаг Маршалових островів, manager FRONTLINE. Зазнав атаку в середину корпусу. Екіпаж складався з громадян Грузії, Росії та Філіпін. Екіпаж евакуйовано. Їх було врятовано судном Hyundai Dubai, та передано військовому кораблю Ірана який доставив їх до порту Bandar Abbas.

Хімічний танкер KOKUKA COURAGEUS, IMO 9568495, dwt 27000, built 2010, flag BERNHARD SCHULTE SHIPMANAGEMENT SINGAPORE (AIS).
Як повідомляють в Японії, KOKUKA COURAGEUS зазнав удару в районі двигуна, вище ватерлінії. Удар, і ймовірно, вибух спричинили пожежу двигуна.

Уряд США вважає, що за нападом стоїть Іран. 
Оцінка американського уряду ґрунтується на отриманих розвідданих, у тому числі щодо типу застосованої зброї, рівня знань, необхідних для виконання операції, а також останніх подібних атак з боку Ірану на судна в регіоні.
“Жодне угруповання, яке діє в цьому регіоні, не має ресурсів і досвіду, щоби діяти з таким високим ступенем складності”, – зазначив Державний секретар США Майк Помпео.

Раніше Міністр закордонних справ Ірану Javad Zarif заявив, що час цих подій є “підозрілим” оскільки вони співпали з зустріччю Президенту Ірану та премєр міністра Японії Shinzo Abe, що наразі перебуває у Тегерані з безпрецедентним візитом з метою знизити напругу між США та Іраном.

«Зростання атак і загострення загрози для моряків є актуальною проблемою для промисловості. Після двох останніх нападів, і поки ми чекаємо результатів розслідувань цих нападів, напруга в Ормузькій протоці і Перської затоці тепер настільки висока, наскільки вона потрапляє без фактичного збройного конфлікту, – говорить Якоб П. Ларсен, керівник морської безпеки BIMCO, судноплавної асоціації яка представляє близько 60 відсотків світового торгового флоту, включаючи власників двох пошкоджених танкерів.

Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш засудив події у четвер на засіданні Ради Безпеки, сказавши: “Я рішуче засуджую будь-які напади на цивільні обєкти. Необхідно встановити факти та уточнити відповідальність.”