Заява МінІнфраструктури щодо звинувачень голови Рахункової палати про”найбільш неефективного розпорядника бюджетних коштів”

9 травня 2019 року Голова Рахункової палати України В. Пацкан під час виступу у Верховній Раді заявив, що «за підсумками проведених у 2018 році аудитів ми склали рейтинг найбільш неефективних розпорядників бюджетних коштів. Перша п’ятірка виглядає так: Міністерство інфраструктури України – майже 55% з обсягу перевірених нами бюджетних коштів використовувались неефективно…».

Про цьому у Звіті Рахункової палати  за 2018 рік, оприлюдненому на сайті Рахункової Палати, Міністерство інфраструктури не згадується як  найбільший неефективний розпорядник бюджетних коштів. Що видно з діаграм звіту, наведених нижче.  

 

В Діаграмі 6 «Аудити Рахункової палати під час яких встановлено найбільші обсяги неефективного управління та використання бюджетних коштів» вказано аудит ефективності управління майном Державного підприємства обслуговування повітряного руху України. Зазначаємо, що на сьогодні Державне підприємством обслуговування повітряного руху України звернулося до суду з позовною заявою щодо визнання протиправним рішення Рахункової палати та скасування його (справа № 640/1695/19 перебуває на розгляді в Окружному адміністративному суді міста Києва).

Єдиними зауваженням щодо Міністерства інфраструктури як головного розпорядника коштів, що міститься у Звіті, є результати аудиту ефективності використання коштів спеціального фонду Державного бюджету України з безпеки на транспорті (сторінка 63 Звіту). Зазначаємо,  що Міністерством інфраструктури України забезпечено цільове та ефективне використання коштів спеціального фонду державного бюджету відповідно до напрямів бюджетної програми, а саме –  придбано та оснащено 78 мобільних пунктів контролю згідно з затвердженим Міністерством інфраструктури України та погодженим  Міністерством фінансів України Планом заходів. 

Міністерством  інфраструктури  за результатами ознайомлення зі Звітом ефективності використання коштів спеціального фонду Державного бюджету України Державною службою України з безпеки на транспорті, яке відбулось 12.10.2018, надано заперечення листом від 19.10.2018   № 3438/17/14-18.  

Слід відзначити, що у 2018 році Рахункова палата Україн не здійснювала перевірок ефективності використання коштів державного бюджету, головним розпорядником яких є Міністерство інфраструктури України. Єдним питанням, дотичним до цієї теми, є аудит ефективності використання коштів спеціального фонду держбюджету Держаною службою України з безпеки на транспорті. Вважаємо, що з боку представників Рахункової палати навмисно здійснюється підміна понять щодо трактування ефективності використання бюджетних коштів в розумінні Бюджетного кодексу України