По суті справу про захоплення моряків розглядатиме окремий арбітраж. Це може тривати роками, – Зеркаль

Справа про імунітети українських кораблів і моряків, захоплених РФ, розглядатиме по суті окремий арбітраж. Цей процес може затягнутися на кілька років, але Росія зобов’язана вже через місяць відзвітувати про те, що відпустила українських моряків.

Про це заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль розповіла журналістам у Гамбурзі, повідомляє  “Інтерфакс-Україна”.

“По суті справа буде розглядатися не в цьому суді (Міжнародний трибунал з морського права. – Ред.). Буде створено окремий арбітраж на підставі додатка 7 до Конвенції (Конвенція ООН з морського права. – Ред.). Це триватиме роками”, – сказала вона.

Заступник голови МЗС підкреслила, що після ухваленого в суботу рішення трибуналу російська сторона повинна закінчити кримінальні справи і відпустити моряків.

“Як вони будуть це робити – це вже не питання трибуналу. Трибунал не дає Росії жодних вказівок щодо того, як це зробити. Це дуже зважене і мудре рішення”, – сказала Зеркаль.

“Протягом місяця вони повинні відзвітувати перед трибуналом, як і ми, щодо того, як вони виконали наказ суду … Росія має це зробити і відзвітувати перед трибуналом”, – вказала вона.

Відповідаючи на питання про можливі заходи в разі, якщо Росія не звільнить кораблі і моряків, Зеркаль пояснила: “Є санкції. Є міжнародне співтовариство, яке може застосовувати тиск до країн, які не виконують рішення трибуналу”.

За її словами, виконання рішення “більш ніж обов’язкове”, рішення дуже чітке, “навіть чіткіше, ніж ми сподівалися”.