МЗС РФ про рішення Морського трибуналу: у арбітражу немає юрисдикції

Відповідна заява опублікована на сайті МЗС РФ.

“25 травня в м Гамбург (Німеччина) відбулося оголошення рішення Міжнародного трибуналу з морського права (МТМП) про розпорядження тимчасових заходів за позовом України, що стосується безвідповідальної провокації в районі Керченської протоки за участю трьох українських військових кораблів в листопаді 2018 року. Росія в слуханнях по тимчасовим заходам не брала участь.

Як раніше неодноразово зазначалося російською стороною, заяви, зроблені як Росією, так і Україною, під час підписання та ратифікації Конвенції ООН з морського права 1982 року, виключають можливість задіяння передбачених Конвенцією процедур вирішення спорів щодо інциденту 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки.

На даному етапі мова не йде власне про розгляд претензій України. В ході подальшого арбітражного розгляду маємо намір послідовно відстоювати нашу позицію, в тому числі, про відсутність у арбітражу юрисдикції розглядати дану ситуацію в світлі згаданих вище обставин. Уникнути її виникнення можна було за умови дотримання вимог російського законодавства, що стосуються судноплавства в цьому районі. Закликаємо українську сторону діяти саме так надалі.