Темпи зростання експорту зернових через українські морські порти перевищили 30%

За останні п’ять років обсяги перевалки зернових в українських портах збільшилися майже на чверть.А за неповні п’ять місяців 2019 р. темпи зростання сягнули вже понад 30% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Щоб визначитись з найбільш ефективними напрямами розвитку потужностей та запровадження новітніх технологій перевалки зернових в українських портах представники влади, трейдерів, стивідорів, вітчизняних та іноземних інвесторів зберуться30 травняв Одесів рамках однієї з ключових сесій Ukrainian Ports Forum 2019.

«Наразі в українських портах найбільш активно розвиваються саме потужності з перевалки зернових вантажів. За останні два роки нові зернові термінали вже побудовані в портах Бердянськ, Ольвія та Південний. На підході створення нового аграрного кластеру на українському Азові в Маріуполі та старт нового масштабного проекту у Миколаєві», — коментує останні здобутки галузі керівник Адміністрації морських портів України Райвіс Вецкаганс.  За його словами, усі найбільші вантажовласники та зернотрейдери, що експортують зерно з України (Kernel, COFCO, Нібулон, Glencore, Bunge, ADM, Cargil, LDC) так чи інакше вже забезпечені потужностями з перевалки зерна у портах.Але вітчизняні та іноземні інвестори анонсують реалізацію нових проектів та збільшення вже існуючих потужностей.

«Зважаючи на постійний інтерес інвесторів до експорту зернових через українські порти, ми запросили до обговорення розвитку цього сектору провідних експертів, керівників та власників бізнесів з різних країн. Фахова дискусія відбудеться в рамках Ukrainian Ports Forum 2019 в Одесі30 травняна сесії «Актуальні питання експорту зернових і олійних через порти України», — підкреслив керівник АМПУ.

В заході візьмуть участь в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева, голова Cofco International Джонні Чі Джингтао, індустріальний директор по країнах Європи і Азії Louis Dreyfus Company B. V. Рахман Даніель, віце-президент Posco International Corporation Хо Сонгхйонг, генеральний директор Kernel Trade Євген Осіпов та генеральний директор ТОВ «Нібулон» Олексій Вадатурський. Модератором агарної сесії виступить співголова логістичного комітету Європейської бізнес асоціації Ольга Копійка.

Нагадаємо, цього року Ukrainian Ports Forum буде тривати два дні —30–31 травня.В рамках пленарної сесії Форуму відбудеться дискусія з представниками Єврокомісії, МФО, уряду і бізнесу щодо забезпечення сталого розвитку та вільного судноплавства в Азово-Чорноморського басейні.

З повною програмою Форуму можна ознайомитись на офіційній сторінці події — https://upf.com.ua. Організаторами Ukrainian Ports Forum 2019 традиційно виступають Адміністрація морськихпортів України та Центр транспортних стратегій.

2019051701