АМПУ вітає рішення уряду про приведення нормативних актів в портовій галузі у відповідність до міжнародних конвенцій

Наприкінці тижня Прем’єр-міністрУкраїни Володимир Гройсман підписав постанову Кабінету міністрів № 367 від 27 березня2019 року про «Деякі питання дерегуляції господарської діяльності». Цей документ, серед іншого, скасовує контроль суднового ізольованого баласту і необхідність узгодження технології перевантаження по кожному виду вантажів з морськими екологічними інспекціями Державної екологічної інспекції для суден що перебувають у морських портах України.

«Рішення уряду, прийняте за підтримки Прем’єр-міністраУкраїни Володимира Гройсмана, не тільки врегульовує одне з найбільш проблемних питань у взаємовідносинах бізнесу та представників Державної екологічної інспекції, але й приводить правила робот в українських портах у відповідність до міжнародних конвенцій, до яких раніше приєдналася Україна. Дякуємо уряду за зважену позицію щодо подальшої дерегуляції та збільшення інвестиційної привабливості наших портів», прокоментував подію керівник АМПУ Райвіс Вецкаганс.

Постановою, між іншого, скасовано:
— контроль ізольованого баласту;
— узгодження технології перевантаження для кожного виду вантажу з Держекоінспекцією;
— приведено процедури виявлення скидів забруднюючих речовин з суден до вимог Конвенції МАРПОЛ-73/78.

Крім того, постановою встановлено, що перевірки вод на суднах Держекоінспекцією не здійснюються до набрання чинності порядком перевірки, взяття проб води та проведення їх аналізу.

АМПУ бере активну участь у розробці цих документів, та сподівається, що найближчим часом контроль за забруднення акваторії портів вдасться остаточно перевести на прозорі та законні рейки. Це буде сприяти ефективній взаємодії між бізнесом, місцевими владами, екологами та АМПУ по охороні навколишнього середовища в акваторії морських портів.