Відбулося засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи дніпровських та дністровських водосховищ

5 квітня 2019 року водники України та Республіки Молдова, на завершення другого засідання Дністровської комісії, провели спільне засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи дніпровських та дністровських водосховищ.

Під час заходу водники, науковці, громадськість, представники органів влади України та Республіки Молдова узгодили пропозиції щодо регламенту проведення екологічного попуску з Дністровського водосховища у 2019 році в умовах малої водності і прийняли узгоджене рішення щодо початку екологічного попуску з 15 квітня. Екологічний попуск триватиме 30 діб.

Упродовж засідання членами Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи дніпровських та дністровських водосховищ узгоджено оптимальні режими роботи Дністровської ГЕС-1 та Дністровської ГЕС-2.

Наприкінці заходу присутніми було обговорено питання коригування режиму екологічного попуску у разі погіршення гідрологічних умов (різке зниження припливних витрат), при яких неможливо виконати затверджений регламент екологічного попуску.

Молдавській Стороні (Агентство «Ареlе Моldоvei») рекомендовано забезпечити транзитний пропуск екологічного попуску через Дубосарський гідровузол відповідно до регламенту.

А представником Нижньодністровського національного природного парку було висловлено рекомендації щодо інформування міжвідомчої комісії про стан Дністровських плавнів в період екопопуску.

Довідково

Діючими Правилами експлуатації водосховищ Дністровського комплексного гідровузла визначено, що в квітні-травні з Дністровського водосховища у пониззя Дністра здійснюються екологічні (репродукційні) попуски.

Їх обсяг і тривалість залежать від обсягу водопілля в басейні Дністра. Максимальні рівні весняної повені на Дністрі цього року були нижче середніх значень за багаторічний період.

Для забезпечення проведення екологічного попуску частина паводкових вод була заакумульована у Дністровському водосховищі, що дозволить почати екологічний попуск 2019 року з відмітки Дністровського водосховища 121,0 м БС.

Еколого-репродукційний попуск з Дністровського водосховища щорічно здійснюється з метою покращення екологічного стану на водозаборах Одеської області і створення оптимальних умов для нересту багатого на рибу пониззя Дністра.