В акваторії Одеського порту почалися роботи з експлуатаційного днопоглиблення

 
1 квітня в акваторії Одеського порту почалися роботи з експлуатаційного днопоглиблення. За словами головного інженера адміністрації порту Олексія Калюжного, ремонтні черпання (очищення дна від наносів) проводить ТОВ «СМД-Інвест» згідно з підписаним в лютому ц.р. договору з Одеською філією ДП «Адміністрація морських портів України».
Обсяг роботи становить 91036 куб. м., вартість – 22 570 920 грн. Як повідомили в службі головного інженера, експлуатаційне черпання планується провести в операційній зоні причалів №№ 3, 8,10, 25-26, 42-43. А також на ділянках внутрішньої акваторії порту – в Аванпорт і Карантинної гавані. Робота з очищення дна від наносів в операційній зоні проводиться за допомогою плавучого крана, оснащеного грейфером.
Відпрацьований грунт вантажать на саморазгрузочную шаланду, яка транспортує його на підводний морський відвал Одеського порту. На ділянках Аванпорт і Карантинної гавані буде задіяний багаточерпаковий земснаряд і дві грунтоотвозние саморазгрузочние шаланди. Термін виконання робіт – другий квартал нинішнього року.
– Для адміністрації порту і наших партнерів – стивідорних компаній дуже важливо, що нарешті вдалося розпочати роботи по ремонтному черпання в акваторії порту. У цьому нас підтримало керівництво АМПУ. Незважаючи на те, що паспортні глибини дозволяли порту приймати судна великих размерений, через замулювання дна виникали певні проблеми з його обробкою біля причалів. Очищення дна від наносів і доведення глибин біля причалів, а також в Аванпорт і Карантинної гавані до паспортних характеристик дозволить портовим операторам виконувати покладені на порт функції і виконувати зобов’язання за контрактами. Це дуже важливо, оскільки в останні роки в світі простежується тенденція глобалізації флоту. Сподіваюся, що підрядник виконає свої договірні зобов’язання в строк, що дасть нам можливість в сезон відправки зерна на експорт приймати в Одеському порту великотоннажні балкери, – прокоментував подію начальник адміністрації Одеського порту Ігор Ткачук.