На ділянці від Дніпровського двоярусного мосту до Дніпровської ГЕС встановлюєтся навігаційне обладнання, – Держгідрографія

Державна установа «Держгідрографія» продовжує сезонне встановлення плавучих засобів навігаційного обладнання (ЗНО) на р.Дніпро. Майже 1000 буїв виставлять уздовж всієї головної водної магістралі України, а саме, від кордону з Білорусією, села Усів до гирла Дніпра, а також на річках Прип’ять та Південний Буг.

 Сьогодні, 20 березня, розпочато встановлення сезонних засобів навігаційного обладнання на ділянці від Дніпровського двоярусного мосту (м. Дніпро) до Дніпровської ГЕС. Виставлення ЗНО здійснюється за допомогою спеціалізованих гідрографічних суден – «Шляховик-2» та «Перекат» з баржею Т-701. До завершення робіт на даній ділянці залишилось виставити 51 буй.

З  21 березня розпочнеться виставлення  ЗНО на Кам’янському водосховищі на ділянці від м. Горішні Плавні до Кременчуцької ГЕС.

Наразі на  Дніпровському водосховищі на ділянці від Середньодніпровської ГЕС до міста Дніпро виставлено 82 несвітних плавучих засобів навігаційного обладнання (ЗНО). У підготовці до відкриття весняної навігації було задіяне спеціальне гідрографічне судно «Перекат» з баржею «Т-701», а також спецсудно «Рутіл», яке здійснювало освітлення виставлених ЗНО на вищезгаданій ділянці. За його допомогою встановлювалися буї на штатні місця з подальшим визначенням координат, а також було визначено фактичні габарити суднового ходу.

Також на Нижньому Дніпрі від гирла до Каховської ГЕС повністю виставлено 22 плавучих засобів навігаційного обладнання. а саме на дільниці Каховська ГЕС – Херсон діють 17 світних плавучих, а в рукавах Старий Дніпро, Конка та річка Інгулець – 5 плавучих несвітних буя. У світній режим введено 14 берегових ЗНО. 

Зауважимо, сезонне встановлення плавучих засобів навігаційного обладнання на внутрішніх водних шляхах України, триватиме на п’яти водосховищах, а саме на Київському, Канівському, Кременчуцькому, Кам’янському, Дніпровському та Каховському, а також на Нижньому Дніпрі від гирла до Каховської ГЕС і р.Південний Буг до 26 квітня 2019 року Встановлення здійснюється відповідно до плану встановлення та зняття сезонних плавучих ЗНО, котрий погоджений з державним підприємством «Адміністрації морських портів України».