В Практичній гавані Одеси відбувся черговий тренувальний день водолазних спеціалістів ВМС (ФОТО)

Після підйому на кораблях і катерах Військово-морських прапорів, на причальній стінці розгортається водолазний полігон зі спорядженням.

Керівник спусків перевіряє обладнання перед роботою, після чого військові моряки одягають костюми з балонами для дихання під водою. Ще раз продувають дихальні апарати та пірнають в море.

Вода швидко поглинає водолаза. Незабаром його ноги торкаються дна. Видимість в акваторії обмежена. Моряк опиняється практично у темряві. У такому середовищі, перш за все, варто заспокоїти дихання, швидко зорієнтуватися і, звісно, не забути про доповідь щодо самопочуття і смикнути сигнальний кінець. Саме таким чином в ході водолазних спусків перевіряються засоби підводного зв’язку.

Під час тренувань водолазні спеціалісти оглядають підводні частини корпусів кораблів на стоянці в базі щодо наявності підозрілих предметів. Особлива увага приділяється ділянкам гребного гвинта та донно-забортної арматури.

Раптово надходить ввідна від керівника спусків: «Водолаз знепритомнів у воді. Негайно приступити до евакуації». Але в морі хаосу непомітно. Водолази працюють уважно та впевнено. Не проходить й хвилини, як постраждалого підіймають на поверхню води. Евакуація здійснюється за допомогою надувної платформи, постраждалого негайно доставляють у внутрішнє приміщення санітарного судна «Сокаль», де розташований медичний пункт.

– Температура води +9, а повітря +10. Це значно сковує можливості водолазів і їхні рухи. Адже довго в холодній воді на глибині не витримати. Глибина помилок не пробачає, діяти треба впевнено, – розповідає начальник пошуково-рятувального загону ВМС ЗС України капітан-лейтенант Руслан Шевченко. – У ситуації, що склалася, водолази повинні володіти не лише навичками виконання різного спектру завдань під водою, але й вміти надавати допомогу побратимам у аварійних ситуаціях. До того ж зобов’язані суворо дотримуватися правил техніки безпеки під час відпрацювання завдань під водою.

За словами капітан-лейтенанта Руслан Шевченка, процес підготовки водолазів триває регулярно. Та, вкрай важливим його аспектом є вміння оцінювати обстановку під водою, та характер завдань, які виконуються. Крім того, треба навчитись реагувати на можливі випадки виникнення небезпечних та аварійних ситуацій.

[ngg src=”galleries” ids=”44″ display=”basic_thumbnail”]