ЄС ввів під санкції вісім людей за інцидент на Азові

15 березня Рада ЄС додала вісім російських посадовців до списку осіб, до яких застосовуються обмежувальні заходи через дії, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України. Нові поповнення у списку, які ухвалила Рада ЄС, є відповіддю на ескалацію у Керченській протоці та Азовському морі та порушення Росією міжнародного праваяка безпідставно застосувала воєнну силу.

До санкційного списку було внесено таких посадовців: голову та заступника голови прикордонного директорату російського ФСБ у Республіці Крим і місті Севастополі; трьох командирів російських прикордонних патрульних кораблів та протисубмаринного човна, які брали активну участь у діях, що не дозволили українським суднам увійти у свою берегову лінію в Азовському морі; двох голів служби російських контрольних пунктів; командувача російських збройних сил, відповідального за військові сили у регіоні, включаючи незаконно анексований Крим і Севастополь.

Також Рада ЄС подовжила чинність цих обмежувальних заходів на подальші півроку – до 15 вересня. Рада прибрала зі списку одну померлу особу. Наразі заходи застосовуються до 170 осіб та 44 установ. Вони складаються із заборони на в’їзд та замороження рахунків. Також операторам ЄС заборонено надавати кошти особам і установам, які потрапили до списку.

Як зазначено Європейською Радою від 13 грудня, ЄС звертається з вимогою негайно звільнити усіх ув’язнених українських моряків, а також повернути захоплені судна і забезпечити вільний прохід усіх кораблів через Керченську протоку. Він підтверджує свою відданість міжнародному праву, суверенітету, територіальній цілісності та незалежності України, а також політиці невизнання незаконної анексії Криму.

Рада ЄС ухвалила законодавчі акти за допомогою письмової процедури. Вони доступні в Офіційному віснику Європейського Союзу.

Інші заходи ЄС у відповідь на кризу в Україні є такими:

– економічні санкції, спрямовані проти окремих секторів російської економіки (наразі чинні до 31 липня 2019 року);

– обмежувальні заходи у відповідь на незаконну анексію Криму і Севастополя, обмежені територією Криму і Севастополя (наразі чинні до 23 липня 2019 року)