Міністерство закордонних справ Російської Федерації направило Україні ноту через припинення дії Договору про дружбу

Про це повідомляє  МЗС РФ.

У Росії зазначили, що Договір про дружбу від 31 травня 1997 року припиняє дію з 1 квітня 2019 року за ініціативою української сторони.

Також російська сторона звинуватила Україну в порушенні договору у 2004 році шляхом ратифікації меморандуму про підтримку операцій НАТО, а також шляхом внесення поправок до Військової доктрини, у якій заявлено про вступ у НАТО як про стратегічну мету держави. Крім того, у Москві розкритикували зміни до Конституції України, якими нещодавно закріпили курс на Європейський союз і НАТО.

Також у МЗС Росії наголосили, що влада “веде цілеспрямований наступ на російську мову і права російськомовного населення”.

У свою чергу МЗС України, повідомло, що надсилання Міністерством закордонних справ Росії ноти Україні щодо Договору про дружбу означає лише те, що він втрачає силу з 1 квітня 2019 року.

Про це заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль повідомила в Facebook.

“11 березня 2019 року МЗС Російської Федерації підтвердило отримання ноти МЗС України про непродовження дії Великого договору, яку було направлено Москві ще 21 вересня 2018 року. Єдиний юридичний факт, який міститься в ноті МЗС РФ – підтвердження того, що Великий договір втрачає свою чинність з 1 квітня 2019 року. За канонами міжнародного права Росія не могла зробити інакше”, – зазначила Зеркаль.

Трохи згодом ситуацію прокоментував і глава МЗС Павло Клімкін.

“Отримали від МЗС РФ ноту у відповідь на нашу заяву щодо наміру не продовжувати Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та РФ, яку ми направили ще 21 вересня 2018 року. Як бачите, з відповіддю вони не забарились: через майже 6 місяців і на 12 сторінок. І всі 12 сторінок про те, що це начебто лише сама Україна систематично порушувала Договір”, – написав Клімкін.

Він зазначив, що, на думку МЗС РФ, Угода про асоціацію з ЄС теж є грубим порушенням: “Як і все, що ми робимо, аби бути більш демократичними, європейськими і, врешті-решт, по-справжньому незалежними”.

“Значить, все робимо правильно”, – резюмував глава МЗС.

Нагадаємо, Верховна Рада 6 грудня ухвалила Закон “Про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією”, внесений президентом. За ухвалення відповідного рішення проголосували 277 народних депутатів.

6 вересня 2018 року РНБО ухвалила рішення про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ, підписаного 31 травня 1997 року, термін дії якого закінчується 31 березня 2019 року.

17 вересня президент Петро Порошенко підписав указ про введення в дію рішення РНБО.

3 грудня Порошенко вніс у Раду законопроект про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ.

Зазначимо, Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Росією і Україною, який назвали “Великим договором”, був підписаний 31 травня 1997 року тодішніми президентами двох країн Леонідом Кучмою і Борисом Єльциним. Країни офіційно визнали кордони одна одної і закріпили принципи стратегічного партнерства і поваги територіальної цілісності. Після окупації Росією Криму та початку конфлікту на Донбасі в 2014 році в Україні неодноразово звучали заклики розірвати цей договір через порушення Кремлем територіальної цілісності України.