Канцлер Німеччини відкинула пропозицію США про проведення морських маневрів у Чорному морі

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на джерела, знайомі з деталями переговорів Меркель з віце-президентом США Майком Пенсом, які пройшли 16 лютого під час Мюнхенської конференції з безпеки.

Пенс закликав Меркель відправити німецькі кораблі в Керченську протоку, щоб показати президенту Росії Володимиру Путіну, що західні держави претендують на вільний доступ до цих вод.

Канцлер Німеччини зазначила, що могла б, за погодженням з Францією, направити конвой як одноразовий маневр, але президент України Петро Порошенко вважає, що цього недостатньо: він хоче, щоб Керченська протока була постійно відкритою.

Франція відмовилася брати участь у пропонованих Штатами маневрах, оцінюючи цю ідею як непотрібну провокацію, зазначило інше джерело.

Співрозмовники Bloomberg висловили сумнів у тому, що військово-морська операція західних союзників у цьому районі мала б юридичне обґрунтування: договір між Росією і Україною від 2003 року визначив, що Азовське море є внутрішньою водоймою, тобто згоду на іноземну військову присутність мають давати як Москва, так і Київ.