У Миколаєві затвердили Детальний план території для будівництва причалу №8 Миколаївського порту

Виконавчий комітет Миколаївської міської ради затвердив Детальний план території для будівництва причалу №8 по вулиці Заводській. Про це стало відомо в четвер, 7 березня, передає кореспондент «Преступности.НЕТ».

Відзначимо, що на минулому засіданні члени виконкому перенсли затвердження даного питання.

Виконком вимагав в обов’язковому порядку прописати пункт про відселення людей. Головний архітектор Миколаєва Андрій Цимбал повідомив, що в проекті рішення прописали пункт про те, що міська влада протягом 2019 року має вирішити питання з відселенням мешканців 44 квартир по вулиці Заводській.

Прі цьому, міський голова Олександр Сенкевич запропонував прописати в даному пункті не тільки міську владу, але і Адміністрацію морських портів України.

– Цей другий пункт нагадує мені зашморг. Ми сьогодні проблему, яка виникла у нас всіх разом, у жителів, міськради, у Адміністрації морських портів України, перекладаємо на виконавчу владу Миколаївської міськради. Більш того, ми встановлюємо їй термін – протягом 2019 року. Ми зараз беремо на себе зобов’язання, яке повинні виконати самостійно. У цьому пункті нічого не сказано про АМПУ, про підприємства, які там розташовані. Мені здається, тут треба написати «Виконавча влада Миколаївської міськради разом з миколаївським філією АМПУ протягом 2019 року вирішити це питання», – зазначив міський голова.

Представітель АМПУ зазначив, що таке формулювання навпаки зобов’яже адміністрацію вирішити це питання.

– Ми і так пішли назустріч, в частині розробки Детального плану території, на ваше прохання включили вулицю Заводську, – заявив представник АМПУ.

Віце-мер із земельних питань Юрій Андрієнко вкотре нагадав, що зона де проживають люди – промислова, і рано чи пізно питання з їх відселенням виникне.

Жителі ж відзначали, що це потрібно робити якомога швидше, а не в формулюванні «коли-небудь». Зокрема, вони запропонували зібрати круглий стіл, куди запросили б їх, міськвладу та АМПУ, щоб нарешті вирішити питання.

– Зараз вони підвели свої потужності прямо під наші вікна. Тоді не було цього. Вони збираються перевалювати 2,5 млн тонн на рік. Це скільки кілограмів пилу ми з’їмо за рік? – запитав один з мешканців будинку.

Представник АМПУ заявив, що жителі перебільшують масштаби будівництва прічала.

В ході обговорення з’ясувалося, що ще не всі жителі передали документи по квартирам, які потрібно відселяти, в міськраду. Жителі хотіли почути, хто буде відселяти людей і нести відповідальність, якщо їх не відселять, що обурило мера і інших членів ісполкома.

– Якби у вас був би шанс, маленький, вирішити питання в суді, повірте мені, ви б його вже використовували. Але з огляду на, що закон зараз не на вашому боці, на жаль. Ми йдемо вам на зустріч домовляючись з підприємствами. У чому ми винні і про яку відповідальність може йти мова? – цікавився Олександр Демьянов.

– Ви коли приватизували свої квартири, проголосили, що ви хочете, щоб вони стала вашою власністю в цьому будинку, в цей час, коли цей комбінат був побудований … Почуйте мене, я вам кажу одне і теж , щоб піти до інвестора, потрібно затвердити Детальний план території та надати майданчик для продажу … Причал №8 і ваше місце, це два абсолютно різні об’єкти. Ми, щоб убезпечити вас, спеціально включили пункт про те, щоб міська влада протягом 2019 прийняла заходи по відселенню мешканців 44 квартир, – акцентував увагу мер.

В підсумку, в ході голосування дане питання набрало потрібну кількість голосів.

Нагадаємо, що раніше жителі Миколаєва по вулиці Заводській, 35, які страждають від будівництва галереї для зерна Миколаївського терміналу хлібопродуктів в морському торговому порту заявили, що мають намір перекривати дорогу, якщо їм не знайдуть нове жилто.

В Миколаївському морському порту триває будівництво причалу №8, в тилу якого планується розвиток універсального перевантажувального комплексу. Основним призначенням причалу буде забезпечення вантажно-розвантажувальних і складських робіт з приймання, зберігання і перевалки різних експортно-імпортних грузов.  16 січня архітектурно-містобудівна рада Миколаєва погодила детальний план території на вулиці Заводській, де проводитись будівництво причалу №8, але з урахуванням деяких зауважень. Зокрема, за словами архітектора проекту Юлії Аніщенкова, відселення буде проводитися за рахунок інвестора, мова йде про покупку готових квартир, так як будівництво нових буде дорогим, а процес самого будівництва – тривалим. Поки головним інвестором є Миколаївський Портовий Елеватор.