У Міненерговугілля проведено засідання Наглядової ради проекту «Енергетична безпека»

 

Проведено засідання Наглядової ради проекту «Енергетична безпека» під головуванням заступника Міністра енергетики та вугільної промисловості з питань європейської інтеграції Наталії Бойко.

Участь у засіданні з української сторони взяли в.о. Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський, заступник Міністра закордонних справ Олена Зеркаль, заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Едуард Кругляк, член Національної комісії у сфері регулювання енергетики та комунальних послуг Олена Антонова, заступник державного секретаря Кабінету Міністрів України Віктор Поліщук, генеральний директор Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Віталій Кушніров, начальник Управління міжнародного співробітництва Олександра Козловська та інші.

Наталія Бойко подякувала Сполученим Штатам Америки, зокрема Агентству США з міжнародного розвитку (USAID)  за довгострокову підтримку у   реформуванні енергетичного сектору як важливої складової економічного розвитку та геополітичної стабільності регіону.

«Проект «Енергетична безпека» надзвичайно важливий для продовження імплементації реформ в Україні», – підкреслила Наталія Бойко. Пріоритетним питанням є реформування енергетичних ринків та підвищення рівня енергетичної безпеки шляхом впровадження необхідних законодавчих змін для формування конкурентних ринкових відносин та інтеграції енергетичних ринків до загальноєвропейських.

«Уряд України високо цінує послідовну позицію Сполучених Штатів Америки щодо підтримки України на шляху забезпечення власної енергетичної незалежності та регіону в цілому, зокрема кроки спрямовані на покращення енергетичної безпеки та протидію реалізації політичного проекту з будівництва трубопроводу «Північний потік-2». Важливим кроком є спільна реалізація плану стійкості енергетичної системи України для попередження та запобігання гібридним загроз сьогодення», –   відзначила заступник Міністра.

«Також Міненерговугілля підтримує ініціативи розвитку, які направлені використання відновлюваних джерел енергії та диверсифікації паливно-енергетичних ресурсів», – відзначила заступник Міністра.

Наталія Бойко підкреслила важливу роль Наглядової ради в процесі формування та реалізації завдань, визначених проектом, та акцентувала на необхідності проведення засідань на регулярній основі.

Учасники з Української сторони підкреслили, що за останні роки розроблено та прийнято необхідне законодавство, а тепер настав час швидкими темпами   імплементувати його в життя.  Зокрема, це стосується прискорення реформи у вугільній галузі, впровадження нової моделі ринку електроенергії, нової моделі підтримки ВДЕ на основі аукціонів тощо. Також звертали увагу на потребу зниження енергоємності економіки, впровадження заходів з енергоефективності, прозорих, недискримінаційних ринків на основі світового досвіду та інші завдання. З огляду на великий обсяг запланованих заходів, висловились щодо потреби частіше проводити засідання для обговорення нагальних питань впровадження проекту.

Директор Місії Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні, Білорусі та Молдові Сьюзан Фрітц відзначила, що проект «Енергетична безпека» є найбільшим проектом технічної допомоги Україні. «Енергетика є ключовою складовою національної стратегії безпеки. Рішення щодо виходу з пострадянської моделі енергетичних ринків є формування конкурентних енергетичних ринків. Конкурентні енергетичні ринки, об’єднані з європейськими, сприятимуть інноваціям та процесу енергоефективності. Як результат будуть сформовані умови для доступного, надійного та сталого забезпечення енергопостачання для кінцевих споживачів. Тому USAID готовий надати підтримку в реалізації реформ нафтогазового, електроенергетичного  ринків та системи теплопостачання для зміцнення енергетичної безпеки України», – зазначила С. Фрітц.

Члени Наглядової ради з боку США відзначили високий рівень координації  та проведення консультацій зі стейкхолдерами, налагодження роботи в межах створених робочих груп за підсумками попереднього засідання.

Довідково

 Наглядова рада виконує функції координуючого органу високого рівня між ключовими зацікавленими сторонами українського сектору та Агентства США з міжнародного розвитку. Проект розрахований на 5 років та передбачає допомогу у розмірі 85 млн доларів, що фінансується Урядом США  з 2018-го по 2023 рік. До реалізації проекту залучені Кабінет Міністрів України, Комітет ПЕК Верховної Ради України, Міненерговугілля, Мінрегіон та  НКРЕКП.