Міністерство Екології України планує порахувати дельфінів в Чорному морі, – Міністр Екології

Про це написав у Фейсбук Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

“Маємо суперечливу інформацію про кількість дельфінів у Чорному морі, але очевидно, що є проблеми із їх захистом.

Це стосується не лише України, але хороші новини є. Наприкінці липня нинішнього року стартує проект Європейського Союзу, який передбачає проведення спеціального розширеного авіаобліку дельфінів у Чорному морі із фото та відеофіксацією. Окрім нашої країни, у дослідженнях, які триватимуть протягом двох років, беруть участь Болгарія, Румунія, Туреччина і Монако.
Крім обліку, буде також проведено моніторинг кількості загиблих дельфінів у рибальських сітках. Тут передбачається і анкетування рибалок та спостерігачів на рибальських суднах, і обстеження мертвих дельфінів, яких хвилі викидають на берег. От якраз ці дані вкрай необхідні для вироблення заходів із попередження їх загибелі.

Таким чином через створення регіональної системи моніторингу китоподібних та морського шуму для досягнення доброго екологічного стану (скорочено – CeNoBS) ЄС підтримує імплементацію Морської стратегії в Чорному морі і радує, що Україна і наші науковці також є у цьому проекті.

Але ситуація із дельфінами і стан їх популяції – це лише один із показників здоров’я Чорного моря. Тому в цьому контексті є ще одна гарна новина: масштабний проект ЄС/ПРООН EMBLAS-Plus продовжиться. Він якраз дозволяють детально оцінити стан Чорного моря за всіма показниками, передбачені Рамковою директивою з морської стратегії ЄС. Він також передбачає спільні українсько-грузинські дослідження у відкритому морі, підтримку нового національного моніторингу морських вод, схваленого минулого року і проведення ряду практичних заходів з покращення стану Чорного моря, які видалення морське сміття та знову ж таки – збереження дельфінів.

Знаю з попереднього етапу EMBLAS II, що дослідження проводять не просто фахівці своєї справи, а у хорошому смислі фанати.

В обох проектах нашу країну представляють науковці Українського наукового центру екології моря Міністерства екології та природних ресурсів України, а в EMBLAS-Plus також Інститут морської біології НАНУ.

P.S. Авіаоблік насправді є поширеним методом для збору даних щодо стану тієї чи іншої популяції тварин. Це показав і наш пілотний проект щодо моніторингу кількості лосів на території України. Ми були змушені були взяти паузу, оскільки здійснювати авіаоблік нам допомагали міжнародні організації і ми очікуємо, що їх контракти продовжать для продовження досліджень.”