Мінприроди: Верховна Рада схвалила за основу законопроект, який передбачає створення в Україні Єдиного реєстру імпортерів озоноруйнівних речовин

Верховна Рада схвалила у першому читанні та за основу законопроект №9082 «Про озоноруйнівні речовини та фторовані парникові гази». Він врегульовує існуючий ринок імпортованих озоноруйнівних речовин та налагоджує державний облік і контроль за їх обігом.

Як пояснив присутній у сесійній залі Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, всі озоноруйнівні речовини Україна імпортує, оскільки їх виробництво у державі відсутнє.

Йдеться здебільшого про речовини, які використовуються у спінювачах, розчинниках та охолоджувачах у виробництві будівельних матеріалів, оборонній промисловості, секторах цивільної та промислової авіації, автомобільній промисловості, на медичних та залізничних об’єктах тощо.

«Більшість країн світу вже давно зменшують використання озоноруйнівних речовин і, як свідчать дослідження, за останні 30 років це позитивно позначилося на стані озонового шару», – пояснив профільний Міністр.

Розробка такого закону є виконанням міжнародних зобов’язань, взятих Україною в рамках Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар, і передбачає поступове скорочення та подальше припинення споживання цих речовин.

«Сьогодні Парламент зробив ще один важливий крок на підтримку нової кліматичної політики, яка передбачає цілком практичні заходи протидії змінам клімату», – резюмував Остап Семерак.

Законопроект також передбачає створення Єдиного реєстру імпортерів озоноруйнівних речовин та обов’язкове маркування всіх товарів, які містять такі речовини, під час ввезення чи обігу їх територією України.

Нагадаємо, раніше Уряд погодив запропонований Мінприроди пілотний проект із впровадження електронних аукціонів з розподілу часток щорічної національної квоти на імпорт озоноруйнівних речовин. Відповідно до Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар, для України встановлюється щорічна квота на імпорт озоноруйнівних речовин, якої слід дотримуватися з метою уникнення санкцій, зокрема, можливої повної заборони постачання цих речовин в країну.

Ознайомитися із законопроектом ТУТ:  http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=64596