Процедура узгодження змін до проекту реконструкції причалу №7 Одеського порту не вплине на строки будівельних робіт – адміністрація порту

Підчас реконструкції причалу № 7 Одеського порту план будівельно-монтажних робіт на 2018 рік виконано на 90,3 %. Загальна сума освоєних капіталовкладень за проектом у звітному періоді склала 175 млн. грн. Станом на кінець лютого ц.р. роботи на об’єкті продовжуються з дотриманням графіку. Зокрема, на першому пусковому комплексі занурено 100 трубчастих паль (55% від необхідного) і 137 одиниць металевого шпунту (100%), демонтовано залізничні, кранові колії та монолітний залізобетонний оголовок причалу (100%), змонтовано розподільчий пояс (85%) і закріплено 100 % ґрунтових анкерів.

Ці та інші дані були озвучені керівництвом адміністрації порту (ОФ ДП «АМПУ») під час нещодавньої наради на будмайданчику причалу №7 за участю міністра інфраструктури України Володимира Омеляна, який перебував в Одесі з робочою поїздкою. З-поміж іншого на нараді відзначалось, що графік проведення реконструкції в основному витримується, незважаючи на те, що роботи проводяться без виводу причалу з експлуатації та внесення змін у проектні рішення у зв’язку з виявленням великої кількості непередбачуваних робіт на старій гідротехнічній споруді, де останній раз капітальний ремонт проводився півстоліття тому.

Так, за інформацією служби будівництва ОФ ДП «АМПУ», з урахуванням виявлених обставин змінено конфігурацію конструкції пальової основи кранової колії та розвантажувальної платформи, зазнала змін конструкція лицьової шпунтової стінки, виріс обсяг демонтажних робіт на існуючому причалі.

– На першому етапі реконструкції причалу нам дійсно довелося дещо змінити технологію будівельного виробництва і залучати додаткові виробничі процеси та будівельну техніку, – коментує начальник адміністрації порту Ігор Ткачук. – Підрядник впорався з цим завданням фактично без відставання від графіку робіт, хоча далося це йому нелегко… Щодо другого пускового комплексу, там також не вдасться обійтись без зміни проектних рішень, їх буде навіть більше і вони будуть більш масштабними, оскільки з моменту ухвали проекту Кабінетом міністрів пройшло майже півтора року й за цей час відбулися серйозні зміни у законодавстві. Перш за все мова йде про ДБН і ДСТУ, які регламентують склад проектної документації та методику визначення категорії складності об’єктів будівництва, а також про набрання чинності Законом України «Про оцінку впливу на довкілля», яким впроваджено нову, європейську процедуру узгоджень замість скасованої екологічної експертизи…

На додаток до сказаного І.Ткачук зауважив, що європейська модель оцінки впливу на довкілля передбачає проведення широких громадських слухань за прозорою і детально регламентованою процедурою. Причому відповідальним за проведення таких слухань має бути не ініціатор проекту, а орган влади – наприклад, обласна державна адміністрація, або Мінприроди. Введення нових сторін у процес коригування проекту реконструкції, а також встановлення Законом нового терміну проходження екологічної процедури (140 робочих днів) може затягнути терміни затвердження видозміненого проекту. Чи встигнуть портовики впоратися з цим завданням до того моменту, коли підрядник вийде на чергову стадію будівельних робіт? Ігор Ткачук відповідає на це запитання наступним чином:

– Наша мета – пройти усі передбачені процедури узгоджень у Держбудекспертизі і Мінекології без зупинки будівельних робіт і без зриву затверджених Кабінетом міністрів строків реконструкції. Це – два принципові моменти. І третій момент: про зміни у проектні рішення реконструкції причалу №7, а також про стан справ з реалізацією усіх інших інвестиційних проектів порту ми періодично інформуватимемо громадськість. Відкритість і прозорість інформації, яка стосується витрат державних грошей є одним з важливих пріоритетів у діяльності адміністрації порту.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України затвердив проект реконструкції причалу №7 Одеського морського порту 27 вересня 2018 року. Загальний кошторис вартості реконструкції у цінах на червень 2017 року становив суму у 1,066 мільярда гривень. Проект передбачає будівництво нової причальної стінки шляхом виносу в акваторію лінії кордону на 5 метрів. У результаті реконструкції довжина причалу буде збільшена з 358 до 386 метрів, глибина дна біля кордону збільшиться з 11,5 до 13,5 метрів, інтенсивність навантажень на берегову частину виросте з 10 до 20 тонн на квадратний метр складської території. Після реконструкції причал зможе приймати судна дедвейтом до 70 тис. тонн, що забезпечить річний обсяг перевалки вантажів до 2 млн. тонн.

Для здійснення проекту ДП «Адміністрація морських портів України» провела тендер в електронній системі ProZorro, переможцем якого стала компанія ТОВ «Ремонтно-будівельний трест ЧМП» з кращою ціновою пропозицією 787,6 млн. грн. Загальний термін виконання робіт складає 2 роки і 3 місяці. Підрядник приступив до будівельних робіт 19 січня минулого року.

Причал №7 Одеського морського порту розташований на Бакалійні набережній Карантинної гавані і відноситься до найстаріших гідротехнічних споруд порту, закладених на початку XIX століття за проектом першобудівника Одеси, голландського інженера Франца де-Волана.

Прес-служба адміністрації Одеського морського порту