ЄС готовий запропонувати пакет проектів розвитку Приазов’я, – Віце-президент Європейської Комісії

Європейський Союз готовий запропонувати пакет проектів розвитку регіону Приазов’я і буде намагатися якомога швидше їх реалізувати. Про це сказав Віце-президент Європейської Комісії Валдіс Домбровскіс під час зустрічі з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом. Зустріч відбулася у Києві. Вже завтра, 1 березня, Віце-президент ЄК відвідає Бердянськ і на місці оцінить ситуацію в регіоні та визначить найбільш затребувані напрямки співпраці.

«Ми продовжуємо підтримувати суверенітет та територіальну цілісність України. Завтра я буду у Бердянську і зможу побачити наслідки блокування Керченської протоки. Ми побачимо, як ми можемо допомогти регіону, аби пом’якшити наслідки всіх подій останнього часу», – сказав Валдіс Домбровскіс.

«Хочу подякувати за ініціативу відвідати Бердянськ і побачити, що там відбувається. Для нас важливий промисловий та інфраструктурний розвиток регіону і поєднання українських міст та Приазов’я з глобальним світом. Ми зацікавлені у реалізації таких проектів», – сказав у свою чергу Володимир Гройсман.

У рамках перемовин сторони серед іншого торкнулися перебігу реформ в Україні і подальшої реалізації Четвертої програми макрофінансової допомоги. Перший транш програми Україна отримала в грудні минулого року. І тепер на порядку денному – виконання умов отримання другого траншу в 500 млн євро.

«Ми бачимо, що робота по всіх напрямках ведеться. Я переконаний, якщо ми будемо надалі рухатися з такою динамікою, отримаємо результати в майбутньому. Ми продовжимо взаємодіяти з Україною в рамках Угоди про асоціацію і вітаємо, що євроінтеграційний курс закріплено в Конституції. Будемо тісно співпрацювати і надалі», – зазначив Валдіс Домбровскіс.

Довідково

У грудні 2018 року Прем’єр-міністр під час свого візиту до Брюсселя запропонував керівництву Європейського Союзу започаткувати програми цілеспрямованої підтримки українського Приазов’я – як в рамках санкційної політики проти країни-агресора, так і в рамках заходів з відновлення вільного судноплавства в регіоні та розвитку українських портів Бердянська та Маріуполя. Така пропозиція запропонована після нападу на українські кораблі в Азовському морі, захоплення українських моряків та випадків блокування мирних торгових суден інших країн російським флотом у Керченській протоці. Глава Уряду тоді підкреслював, що ескалацію ситуації в Азовському морі слід зупинити і запропонував ввести дзеркальні санкції проти російських портів на Азові та суден під російським прапором у міжнародних морських портах. У результаті ЄС схвалив черговий пакет санкцій проти агресора, а наприкінці січня поточного року Азовський регіон відвідала спеціальна місія ЄС.