Конгрес США опублікував новий законопроект санкцій проти РФ за агресію в Керченській протоці

Конгрес США опублікував оновлений законопроект “На захист безпеки США від акту агресії Кремля”. Він передбачає введення проти Росії додаткових санкцій, зокрема за агресію в Керченській протоці.
Авторами документа, який був внесений 13 лютого, виступають республіканці Ліндсі Грем, Корі Гарднер, а також демократи Боб Менендез, Бен Кардін і Джим Шахін, повідомляє УНІАН.

Про цей законопроект стало відомо ще в середині лютого. Згідно з текстом проекту, не пізніше ніж за 90 днів після набуття законом чинності президент США має ввести заборону на операції з новим суверенним боргом РФ зі строком понад 14 днів. Йдеться, зокрема, про облігації, випущені Мінфіном, Банком Росії, Фондом національного добробуту, а також валютні свопи.

В оновлений законопроект додані положення про санкції проти російських держбанків, які підтримують втручання РФ у демократичні процедури або вибори в інших державах. Також через півроку після набрання законом чинності мають бути введені санкції проти політиків, олігархів чи їхніх родин, які сприяють, прямо або побічно, протизаконним чи корупційним діям в інтересах президента РФ Володимира Путіна.

Крім цього, документ передбачає санкції проти інвестицій в російські проекти зрідженого природного газу за межами території Росії, під які підпадають окремі інвестиції від $1 млн, або $5 млн протягом 12-місячного періоду.

При цьому, згадки проекту “Північний потік 2” у цьому законопроекті немає. Також документ передбачає санкції за агресію Росії проти України, у тому числі заходи проти суднобудівного сектору РФ і проти співробітників ФСБ, які причетні до нападу на українських моряків у районі Керченської протоки в листопаді 2018 року.

Сенатори також пропонують виключити можливість виходу США із НАТО без схвалення Сенату.

Крім цього, законопроект передбачає, що через півроку після набрання чинності американська розвідка США повинна надати в Конгрес доповідь “про особисті статки та активи Володимира Путіна”. Також документ містить у собі пункт про необхідність підготувати звіт про вбивство Бориса Нємцова.