Кабінет міністрів України погодив можливість корпоратизації АМПУ

Кабінет міністрів України погодив пропозицію Міністерства інфраструктури по включенню державного підприємства «Адміністрація морськихпортів України»до перелікуоб’єктів державної власності, які не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизовані. Відповідне розпорядження Кабінет міністрів України прийняв12 грудня2018 р. 

Рішення Кабінету міністрів відкриває можливість для подальшої реформи корпоративного управління АМПУ, яка передбачає в перспективі створення на базі підприємства акціонерного товариства. При цьому 100% акцій АМПУ належатиме виключно державі, а її майно не підлягає відчуженню.

«Для держави корпоратизація АМПУ- це складний, але важливий для ефективнішої роботи підприємства процес. Для його реалізації необхідно розглянути можливість передачі до статуного капіталу підприємства причалів, що істотно розширить можливості АМПУ по ефективному використанню і розвитку портової інфраструктури. Корпоративна система управління, побудована за кращими світовими стандартами, і публічна звітність зроблять підприємство максимально відкритим і зрозумілим для міжнародних партнерів, фінансових установ, держави і суспільства», — підкреслив керівник АМПУ Райвіс Вецкаганс. Він також додав, що корпоратизація відкриє нові можливості залучення приватних інвестицій і додаткових коштів для реалізації інфраструктурних проектів в українських портах.

Наразі в АМПУ триває підготовка до проходження наступних етапів реформи корпоративного управління, зокрема —до початку роботи Наглядової ради. Шорт-лист потенційних членів наглядової ради буде сформований вже найближчим часом. Всього участь в конкурсі, оголошеному Кабінетом міністрів Українив жовтні2018 р., взяли участь 85 претендентів з України, Нідерландів, Німеччини, Бельгії, Латвії, Литви, Румунії і Великобританії.

Наступним етапом процесу корпоратизації АМПУ стане внесення змін до Закону України «Про морські порти України» та інших законодавчих актів.