Порт Антверпен Інтернешнл консультуватиме АМПУ щодо тарифоутворення, концесійної та екологічної політики

Адміністрація морськихпортів України та Порт Антверпен Інтернешнл/APEC підписали меморандум про взаєморозуміння. Документ передбачає розширення співробітництва між АМПУ та одним з найбільших портів Європи, здійснення детального аналізу сильних та слабких сторін українських морських портів та подальшу взаємодію задля залучення інвестицій у їх розвиток. Підписання відбулося за участі міністра інфраструктури України Володимира Омеляна та Посла королівства Бельгія в Україні Алекса Ленартса.

«Експерти Порт Антверпен Інтернешнл здійснять SWOT-аналіз ситуації в українських морських портах та сформують план заходів щодо сприяння бельгійськими партнерами реалізації стратегії розвитку морських портів України.Вже цього тижня розпочнуться тренінги для фахівців АМПУза напрямами ціноутворення на послугив портах, роботи в рамках моделі порт-лендлорд, реалізації концесійних проектів, а також щодо особливостей взаємодії екологічних служб у порту», — відзначив керівник Адміністрації морських портів України Райвіс Вецкаганс.

Він також додав, що підписання цього меморандуму є логічним кроком для продовження співпраці АМПУ з одним з найбільших портів Європи, що продовжується з початку 2000-х років. За цей час десятки фахівців морської галузі України вже пройшли навчання у Навчальному центру порту APEC.

З боку бельгійського порту свій підпис під меморандумом поставив Крістоф Вотершут, директор Порт Антверпен Інтернешнл та Навчального центру порту APEC. Він підкреслив, що Чорноморський регіон та зокрема морські порти України зараз знаходиться у фокусі уваги міжнародних експертів.

Порт Антверпен Інтернешнл на міжнародному рівні виступає не тільки як консультант, але й як інвестор. Зокрема, компанія у 2017 році інвестувала 10 млн долл. США в Porto do Aç (Бразилія) та понад 2 млн долл. у портСан-Педро (Західна Африка) у 2016-му. В рамках подальшого співробітництва з українськими портами також буде розглянута можливість участі бельгійських та міжнародних експертів у залученні інвестицій та реалізації проектів з розвитку портової інфраструктури в морських портах України.

Довідка

Порт Антверпен розташований на річці Шельда. Загальна площа його території – понад 13 тис. га, довжина причального фронту —166 км, залізничних колій —1061 км,автошляхів —409 км, площа складських територій —610 га. Вантажообіг порту у 2017 році склав понад 220 млн тонн, більш ніж 50% з них — контейнерні вантажі, а ще третина — наливні. Загальний дохід порту складається з передачі в оренду / концесію (46%), портових зборів (33%), корабельного збору (14%), здачі в оренду обладнання (3%). Глибини в порту становлять 13,5 — 18,5 м.

2018121101

2018121102