Україна може створити залізничне СП разом з Азербайджаном, Грузією, Казахстаном і Киргизстаном

2017-04-12 07:28:29

У Кабінеті Міністрів України вже створено спеціальний Логістичний комітет, який опікуватиметься транспортними питаннями



Україна в рамках розвитку свого транзитного потенціалу готова долучитися до створення нових транспортних коридорів і приєднатися до вже існуючих маршрутів, утворених в тому числі у напрямку Південь – Захід з Середньої Азії через Грузію та Азербайджан в напрямку Європи. 
Про це сказав прем’єр-міністр України Володимир Гройсман у ході зустрічі з головами залізничних компаній України, Азербайджану, Грузії, Казахстану й Киргизстану у вівторок 11 квітня. 
Володимир Гройсман підкреслив, що співробітництво в транспортній сфері з країнами-членами ГУАМ та партнерами України в Середній Азії  – це пріоритет, який розділяють як в уряді України, так і в урядах країн-партнерів. «На рівні глав урядів у нас повне розуміння», – сказав Володимир Гройсман. У цьому контексті він нагадав, що в Кабінеті Міністрів України вже створено спеціальний Логістичний комітет, який опікуватиметься транспортними питаннями і покращуватиме взаємодію.
У ході розмови глави залізничних компаній Азербайджану, Грузії, Казахстану й Киргизстану запропонували Уряду України активно долучитися до розвитку Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту і, можливо, створити спільне підприємство, яке дозволило б реалізувати принцип «єдиного вікна» при обробці вантажів, які йдуть цим маршрутом. Глави компаній підкреслили, що це могло б стати значною конкурентною перевагою наших країн у використанні транзитних можливостей, адже йдеться про товарні потоки "на мільярди доларів".
Коментуючи можливість створення такого спільного підприємства, Володимир Гройсман відзначив, що українська сторона "вітатиме різні форми взаємодії." Наше об’єднання дасть хороший результат для наших держав. Вносьте пропозицію – сказав Гройсман.
Голова Уряду дав доручення віце-прем’єр-міністру Володимиру Кістіону пропрацювати Дорожню карту спільної роботи і вийти на конкретні рішення.