Рада провалила закон про штрафування вантажовідправників за перевантаження фур.

2017-04-05 12:11:12

За чинним законодавством адміністративну відповідальність за перевищення габаритно-вагових норм несе тільки перевізник, який, по суті, часто не має можливості контролювати процес завантаження.



Верховна Рада відхилила проект закону про внесення змін до закону "Про автомобільний транспорт" (щодо дотримання вагових або габаритних норм і / або умов, визначених у дозволі на участь у дорожньому русі)".
За ухвалення відповідного законопроекту №4660-д у першому читанні проголосували менше мінімально необхідних 226 народних депутатів. Депутати також відмовилися вдруге направити законопроект на повторне перше читання або відправити документ на доопрацювання – повідомляє БізнесЦензор.
Документом пропонувалося ввести штрафи в розмірі 2 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 тис. Грн) до відправників вантажу за порушення встановлених законодавством вимог габаритно-вагових норм при завантаженні транспортного засобу або оформленні документів на вантаж.
Аналогічний штраф також пропонувалося ввести відносно автомобільних перевізників за відмову водія транспортного засобу від проходження габаритно-вагового контролю, блокування роботи габаритно-вагового комплексу або самовільного залишення місця проведення контролю, а також порушення вимог габаритно-вагових норм.
Читайте також: Рада заборонила співробітникам дорожніх служб обмежувати рух перевантажених фур.
При цьому пропонувалося надати право водіям вантажних автомобілів вимагати від вантажовідправників перевіряти вагові або габаритні параметри завантаженого автомобільного транспортного засобу і відмовлятися від перевезення вантажу при завантаженні транспортного засобу з перевищенням встановлених законодавством вагових або габаритних норм.
Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, зараз водій перевізника не має законних підстав відмовитися від виконання перевезення при завантаженні транспортного засобу з порушенням встановлених норм.
При цьому за чинним законодавством адміністративну відповідальність за перевищення габаритно-вагових норм несе тільки перевізник, який, по суті, часто не має можливості контролювати процес завантаження.
У той же час руху перевантажених транспортних засобів призводить до значних передчасним руйнуванням автомобільних доріг.