Виконання судновласниками нових поправок до MLC-2006 можуть перевіряти вже на цьому тижні

2017-02-14 14:41:36

Судновласники повинні гарантувати морякам виплату компенсацій у зв’язку з втратою працездатності або смертю в результаті нещасного випадку і репатріацію за рахунок судновласника.



З 14 по 17 лютого на всі судна, які стоять в портах Далекого Сходу зайдуть з перевіркою інспектори Міжнародної федерації транспортників (МФТ / ITF) в рамках чергової Тижня дій проти зручних прапорів.
Перевірки ініційовані у зв’язку зі вступом в силу нових поправок до Зведеної конвенції МОП 2006 року "Про працю в морському судноплавстві" (MLC-2006) – повідомляє РПСМ.
Згідно з новими вимогами, судновласники повинні гарантувати морякам виплату компенсацій у зв’язку з втратою працездатності або смертю в результаті нещасного випадку і репатріацію за рахунок судновласника.
Якщо судновласник не в змозі нести витрати на репатріацію, залишив екіпаж без необхідної матеріальної підтримки і допомоги, в односторонньому порядку розірвав трудові відносини з моряком і в тому числі не виплачував зарплату більше двох місяців, такий моряк визнається "покинутим".
Так, поправки зобов’язують судновласників забезпечити судна посвідченнями, які підтверджують фінансове забезпечення зазначених зобов’язань.
Якщо під час перевірки моряки подадуть скарги на затримку виплати заробітної плати або на судні будуть відсутні необхідні страхові документи і колективні договори з профспілками, – інспектори в праві вжити термінових заходів для надання допомоги морякам та навіть можуть затримати такі судна.
У морській профспілці зазначили, що зручний прапор допомагає судновласникам уникати відповідальності, приховувати вкладення коштів і відмивати незаконно отримані доходи. "Відсутність прозорості в системі зручних прапорів відриває простір транснаціональної злочинності та тероризму. У цій системі зникає зв’язок між судном і державою, яку вона представляє", – відзначають експерти.