ЄБРР підтримує введення стандартів FIDIC в днопоглибленні

2017-02-06 09:56:23

ЄБРР також збирається допомагати АМПУ в удосконаленні тендерної документації.



Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) підтримує введення стандартів Міжнародної асоціації інженерів-консультантів (FIDIC) при реалізації днопоглиблювальних проектів в українських портах. Фінансовий інститут готовий поділитися своїм досвідом в цьому напрямку, заявив старший банкір ЄБРР Марк Магалецький на Ukrainian Dredging Day, що проходить в Американській торговельній палаті в Києві.
"У нас є великий досвід, зокрема, в застосуванні контрактів FIDIC, за якими наші клієнти в Україні працюють з 90-х років. Ми готові поділитися досвідом, як це можна застосовувати, розповісти про перспективи і інших аспектах", –  цитує Магалецького ЦТС .
Присутній на Ukrainian Dredging Day міністр інфраструктури Володимир Омелян також висловився на підтримку введення стандартів FIDIC в днопоглиблювальних проектах.
Крім стандартів FIDIC, ЄБРР буде допомагати АМПУ в удосконаленні тендерної документації. "Кілька тижнів тому після призначення Райвіс Вецкаганса на посаду глави АМПУ підприємство звернулося з проханням посприяти в частині складання тендерної документації, щоб врахувати всі зауваження, які звучали в минулому році, і щоб вивести тендерний процес на новий рівень і зробити його відповідним світовим стандартам" , – заявив банкір ЄБРР.
Нагадаємо, недосконалість тендерної документації призводить до блокування торгів або їх скасування. Так, 20 січня через скарги потенційних учасників був заблокований тендерпо днопоглиблення порту Південний.
Раніше з ініціативою залучення інженерів FIDIC для забезпечення відкритості та прозорості тендерів на проведення днопоглиблювальних робіт, а також щоб уникнути ризику виграшу тендерів недобросовісними підрядниками, виступив генеральний директор холдингу "Портінвест" Олександр Смирнов.
Міжнародна асоціація інженерів-консультантів (FIDIC) існує з 1913 року. Організація розробила стандартні проформи договорів, в тому числі, і Blue Book – пакет для проектів днопоглиблення і меліорації. В Україні працює національна Асоціація інженерів-консультантів, яка в минулому році підписала з Мінінфраструктури угоду про співпрацю по проектах "Укравтодору".