Ставки для розведення риби треба здавати в оренду за символічну плату – Асоціація рибалок України

2017-01-25 09:04:40

Закон «Про аквакультуру» сьогодні рамочний та потребує низки змін та доповнень. Щоб зробити рибну галузь України інвестиційно привабливою, потрібно будувати систему нормативно-дозвільних документів для рибницької діяльності, оренди водойм для риборозведення та контролю за їх використанням за прикладом країн, які є сьогодні світовими лідерами у риборозведенні.



Про це розповів Олександр Чистяков, голова Асоціації рибалок України.
– Потрібно створити робочу групу з доопрацювання Закону «Про аквакультуру» – із залученням до неї вчених, юристів, економістів, представників профільних відомств, громадськості. Цей Закон повинен стати настільною книгою для кожного вітчизняного рибовода. Завданням групи має стати розробка умов, які дадуть поштовх розвитку рибництва в країні. Не останню роль в цьому грає спрощення процедури отримання в оренду водойм, яка на сьогодні дуже складна та забюрократизована. Також треба прописати прозорі та зрозумілі, але в той же час жорсткі контрольні функції держави, щоб максимально не допустити нецільового та недбайливого ставлення до самих водойм та земель водного фонду, а також забезпечити здійснення постійного моніторингу стану природного середовища. Під час доопрацювання має враховуватись думка місцевих рад, на балансі яких перебувають призначені для риборозведення водойми, – сказав Олександр Чистяков.
За його словами, вкладені в аквакультуру гроші очікувано почнуть повертатися через чотири-п’ять років, тому для стимулювання розвитку рибницької галузі варто віддавати в оренду водойми для риборозведення за символічну плату та звільняти рибоводні підприємства від сплати податків мінімум на п’ять років.
– Рибу розводити – це кропітка праця, вкладені сьогодні гроші почнуть повертатися років через чотири, а то й більше, – наголосив голова Асоціації рибалок України.
Потенціал водойм нашої країни використовується сьогодні вкрай незадовільно. З 1,3 млн. гектарів прісноводної водної гладі, яку має Україна, придатні для риборозведення приблизно 250 тис. га, але з них тільки близько 60 % використовується на підставі більш-менш зрозумілих документів. Всі інші водойми використовують з незрозумілою метою.