В окупованому Криму людям знову обіцяють опріснення води

2017-01-25 10:50:25

Окупаційна влада у Криму знову змінює позицію щодо можливості опріснювати морську воду для пиття



Так званий "Державний комітет з водного господарства і меліорації Республіки Крим" розглядає пропозиції кількох російських інвестиційних компаній з опріснення морської води для подальшого використання в питних, технічних, оборотних, поливних та інших цілях. 
Свої пропозиції з опріснення морської води в Криму представили АТ PGIM (Prisyazhnyuk’s Group Investment Management) і ТОВ "Аквамодуль".Про це повідомляє прес-служба відомства, – передає Керчь.ФМ.
«Для поліпшення якісних характеристик питної води в населених пунктах Криму пропонується розмістити невеликі економічні опріснювальні установки нового покоління, які можуть виробляти прісну воду для споживачів», – йдеться в повідомленні.
Як відзначили представники компаній в ході наради в профільному комітеті, в Криму на опріснювальних установках пропонується використовувати сучасну технологію зворотного осмосу. При застосуванні даного методу морську воду пропускають через напівпроникні мембрани під впливом тиску, істотно перевищує різницю осмотичного тиску прісної і морської води. Таким чином, великі іони солі затримуються мембраною, а невеликі молекули води проникають через її мікропори.
За словами глави Держкомводгоспу Ігоря Вайля, дана пропозиція є актуальним для Республіки Крим. Зокрема, запропоновані для використання в Криму опріснювальні установки мають економічні параметри, в частині витрат на енергоресурси.
Керівник комітету доручив включити пропозиції компаній в розробку Концепції з опріснення води для забезпечення маловодних регіонів Криму якісною водою.
Нагадаємо, окупанти вже планували побудувати в Криму станцію для опріснення морської води, що викликало протести екологів
Однак пізніше той самий Ігор Вайль від імені "Державного комітет з водного господарства і меліорації Республіки Крим", який нині розповідає про надходження інвестиційних пропозицій, визнав, що використання в Криму установок для опріснення морської води "економічно недоцільне".